Ákos nekem nem e vilâgból való… A mūvészete, a versei, az intellektusa, a hite, az idõtlen dalai bizonyossággal valamely felsõbb erõ által ihletettek… Tisztelem, szeretem, rajongom a munkásságát…
Ennek naív hitében pár nappal ezelõtt kikértem egy hozzám nagyon közel álló ember véleményét az énekes egy menekültekkel kapcsolatos riportja kapcsán. (Ekkor még a nagy port kavart emancipációt is érintõ beszélgetés nem volt publikus.) Barátom akkor azt mondta, és remélem, nem bánja, hogy most idézem:
“…attól, hogy az ember egy szép világból érkezik, még van saját egója, gondolkodásmódja, tudata, ami formálja a véleményét…”
Ego, gondoltam én, bizony makacs dolog, senki sem tökéletes.
Most épp más a véleményünk Ákossal, de ez nem feltétlen baj…

De mi van azokkal, akik nem elég széleslátókörūek ahhoz, hogy mérlegelni tudjanak? Mi van azokkal, akiknek nincs lehetõségük utazni, megismerni más kultúrákat, embereket, nyelveket? Akik bizonyos oknál fogva nem tanulhattak… Mi van azokkal, akik nem olvasnak könyveket? Akik nem tanulmányoznak újságokat, vagy csak egyfélét? Akikhez csak egyfajta híradó jut el?
Akikben nincs igény a tájékozódásra, a vitára, a tanulásra, fejlõdésre? Akik bedõlnek a demagóg dogmáknak?
Mi van azokkal, akik ezeket a nyilatkozatokat kapják az arcukba, és azt gondolják, hogy ez a mérvadó? Ez az egyetlen helyes?

Vele ellentétben nem gondolom, hogy a nõknek csak abban kellene kiteljesedniük, hogy gyerekeket szülnek, nevelnek és méltó társaik a férfiaknak… Ebben IS… Ha épp ezt szeretnék…
És ha szeretnének valamit alkotni, létrehozni?! Festeni, énekelni, tanítani, gyógyítani… Bizonyos esetekben másokat irányítani – akár vezetõként… Akkor azt is tehessék… És ha, mint társ, nem egy férfi mellett teljesednek ki, hanem adjaisten egy nõ mellett?! Továbbmegyek… Egyedül boldogok? Akkor ezért se érje õket megvetés.

De addig, amíg nálunk minden nõ háziasszony, minden cigány biciklitolvaj, minden menekült terrorista, minden túlsúlyos lusta disznó, és minden meleg seggét rázó majom, addig nem lesz elõrelépés…

Ennek szellemében karácsonyra kívánom mindannyiunknak a tisztánlátás képességét!
Peace