Békés tüntetõk tízezrei tartják a rendezvényeikat már több, mint egy hete a városban. Tüntetnek itt a társadalmi egyenlõségért, a szolidaritásért, a vegán fagylaltért, Birkenstock papucsért, fairtrade-ért, a boldog tehenekért és még a transznemū kutyâkért is… Békésen.
A G20-ak elleni megmozdulások rendszerint a kapitalizmus és a globalizáció ellen szervezõdnek. Baloldali csoportosulások, civil szervezetek, környezetvédõk vannak a organizátorok között. Követeléseik, kritikájuk érthetõ – lehet velük szimpatizálni, persze nem kötelezõ. A tüntetések fesztiválhangulatúak, a részvevõk színesek – mindenféle szempontból.
A Schwarzer Block nevū csoportosulás egy nemzetközi formáció. Bünözõk, agressziv focihulligánok. Feketébe öltözve, arcukat eltakarva, személyüket nem felvállalva cselekszenek. Ami tegnap éjjel Hamburgban történt, annak a tüntetéshez semmi köze. Ultra böszmék, agressziójukat máshol levezetni nem tudó, baromarcú vandálok randalíroztak. Barrikádokat emeltek, égettek mindent, ami az útjukba került – legyen az autó, szemeteskuka vagy bankautomata. Amikor a fegyveres rendõrök elõkerültek, és a helikopterrõl reflektorral keresték az építési állványra felmászó, és onnan macskaköveket és Molotov – koktélokat a rendõrökre dobáló hulligánokat, már sírhatnékom volt, és elborzadva néztem, hogy a városban, ahol élek, az utcán, ahol nap, mint nap munkába járok, barrikádok égnek, és boltokat törnek fel. War echt nicht lustig… 🙁
Ezt azért tartottam fontosnak leírni, mert sokan összemossák a demokratikusan, nemes célokért tüntetõ tömegeket ezzel a párezres agresszív, hulligán bandával.
Én például sokkal szivesebben látnám a tévében azokat a tudósításokat, amik arról szólnak, hogy a világ vezetõi hogyan állapodtak meg a klímaváltozás ellen vívott küzdelemrõl, hogy mi történik Szíriával, hogy kívánják kezelni a menekült kérdést, az ukrajnai polgárháborút. Ehelyett azt kellett végignéznem, hogy hogyan verik szarrá a kedvenc török döneresünk üzletét…
Csak remélni tudom, hogy a mai éjjel nyugodtabb lesz.

Hamburg – Eimsbüttel, 2017. július 8.