Helyszín: Solovetskiy, Arkhangel’Skaya Oblast’, Russia

A kopár sztyeppen fütyörész a szél – nyáron tikkasztó, télen fagyasztó. Ezen a sztyeppen még soha nem nőtt semmi, de különösen nem a szögesdrót mögött. Itt gabona csak pékségben terem, és csak a raktárban hullámzik a rozs. Így akárhogy is töröd a derekad a munkában, még ha hasra fekszel, akkor sem kaparhatsz ki ebből a földből több ennivalót; annál többet sehogy sem kapsz, mint amennyit a parancsnok előír neked.
Nos, Szolzsenyicin valószínűleg többet szenvedett a munkatáborokban és a száműzetésben töltött 12 év alatt, de én sem voltam túl jól, amikor a 48 órás hánykolódás és tengeri betegség után végre elértük a Szolovetckij – szigeteket. A kora reggeli ködben a kikötő nélküli falucska orthodox kolostora derengett. Kisebb csónakokkal közelítettük meg a rozoga stéget, ahol elkezdődött az időutazás.
Az alig 800 lakosú település állapota az 50-es éveket idézi. Földutak, omladozó épületek, rozoga biciklik. A lehangoló utcák és a kolostor falai tragédiák tízezreiről tanúskodnak – itt működött ugyanis a “Gulág anyja” – minden munkatáborok elődje.
A szovjet rezsim hazai és külföldi ellenzői, hadifoglyok, illetve más okokból elhurcoltak kényszerültek itt málenkij robotra – legtöbbjük sohasem tért vissza. Magyar vonatkozást nem találtam a Glavnoje Upravlenyije LAGerej kutatásai között – a mintegy 700ezer itthonról elhurcolt fogoly körülbelül 2000 szovjet táborban szóródott szét.
A szigetcsoport elhelyezkedése és a sarkkör közelsége már Rettegett Ivánt is megihlette, hiszen már az ő idejében is börtön volt a szigeten. Nagy Péter kétszer is járt itt, és mivel itt tényleg egyetlen aszfaltozott út sincs, a helyiek úgy tartják, hogy ezeken a köveken bizony még a cár is lépkedett…
A szigetcsoport 6 szigetének kulturális és történelmi emlékei 1992 óta az Unesco Világörökségének a részei, mégis:
Pár óra elég, hogy az emberen teljesen eluralkodjon a nagy orosz depresszió.
A nap végén az egyik helyi idegenvezetőbe Dosztojekvszkijt véltem felfedezni, bár ez inkább a helyi múzeumban felkínált vodkának volt köszönhető.
#egyfenykeptortenete #nr2 #solovetskij #gulag