Helyszín: Lüderitz
Tegye fel a kezét az, aki tudta, hogy bizony a tüchtig németeknek is voltak gyarmataik! Ugye?
A kolóniák leginkább Afrikában, többek között a mai Namibia területén helyezkedtek el.
Igazi afrikai feeling, homokvihar, 45 fok, sivatag – és a dűnék között egy félig eltemetett echte sváb falu. Kolmanskop. A gyémántláz idején sokan laktak itt, küzdöttek a körülményes vízellátás napi kihívásaival. A legjövedelmezőbb időkben, az első világháborúig bezárólag ezer kilogramm gyámántot bányásztak itt. A szellemváros ma lakatlan.
Lüderitzben viszont körülbelül 12 ezren élnek, a munkanélküliség 60 százalék fölötti. Szürreális élmény a Bismarckstrasse-n bandukolni, betérni a vasútállomásra vagy a helyi evangélikus templomba, ami leginkább egy bajor kápolnára emlékezet.
Igazi rejtőjenői hangulat fogadott a helyi kocsmában, ahová a wifi miatt tértem be. Miután játszottam egy billiárdpartit a tüzép tulajdonosával, Fritz Mantersdorffal, megmutatta nekem a sarokban kialakított kis múzeumát. Na most én nem vagyok egy nagy “szimbológus,” de ezek között az tárgyak között az ősgermán ereklyéktől az önkényuralmi jelképekig minden megfért egymás mellett – a férfi pedig olyan gyermeki büszkességgel csodálta a gyűjteményt, hogy én már-már megbocsájtottam neki… A történelmfelfogás egy egészen különleges kaleidoszkópjában találtam magam – hogy érthetném meg egy olyan fekete férfi vonzodását a tradícionális német kultúra iránt, aki nagy valószínűséggel maga is leszármazottja a gyarmati népirtások áldozatainak. Szafariszínű és izzadságszagú valóság ez. Ismét bebizonyosodott, a törénelem kibogozhatatlan, és képtelenség egyszerű igazságokkal válaszolni rá…
Mint említettem, a gyarmati idők persze itt sem múltak el nyom nélkül. A herero és a nama népcsoportok ellen elkövetett brutális leszámolást a történelemtudomány a XX.század első népirtásaként tartja számon. A többszázezer áldozattal járó borzalomért a hágai bíróság több milliárd dolláros kártérítést ítélt meg Namibiának.
A németeknek amúgy nincs különösebb kötődésük a volt koloniákhoz. ( Másképp van ez Franciaországban vagy Spanyolországban… ) Namibia az egyedüli ország, ami még őriz valamicskét az akkori történelemből. Az város,- és utcanevek például a mai napig megmaradtak.
A legutóbbi helyi választásokon Oshakati tartományban az 54 éves Adolf Hitler nevű politikus nagy többséggel nyert.
#egyfenykeptortenete #utazás #Namibia